| ПОРАДИ ПО ХАРЧУВАННЮ ДІТЕЙ
Другий, третій роки життя - це перехідні періоди, коли харчування дитини поступово наближується до харчування дорослих. Найголовніша умова у всі вікові періоди, аби їжа забезпечувала необхідну потребу у білках, жирах, вуглеводах і калоріях для гармонійного росту і розвитку, що закладає основу здоров'я дитини.
З двох років дещо уповільнюється ріст дитини, але потреба у харчових інгредієнтах (білках, жирах, вуглеводах) висока при малих ще можливостях шлунково-кишкового тракту і нестабільності апетиту.
Необхідно так організувати харчування, щоб використані продукти не сприяли виникненню захворювань. І, як це не сумно, у наш час потрібно виключити з раціону саме ті продукти, які ми досить часто вживаємо, оскільки вони не потребують тривалої обробки. Більшість мам працює, у них не залишається сил і часу на приготування домашньої їжі, тому вони широко використовують полуфабрикати типу сосисок і ковбас, бутербродів і т. ін.
У харчуванні дітей дошкільного віку неприпустиме використання:
- кулінарних жирів (маргарини та їх похідні), які містять трансізомери жирних кислот, що сприяють виникненню онкозахворювань;
- сирокопчених м'ясних гастрономічних виробів і ковбас, у зв'язку вмістом у них великої кількості харчових домішок, у тому числі консервантів, ароматизаторів і ін., а також різноманітних екстрактивних і збудливих інгредієнтів;
- смажених у жирі (маслі) продуктів, виробів (пиріжків, пончиків, картоплі і. ін.);
- продуктів, що містять екстрактивні і збудливі компоненти: консерви і мариновані овочі і фрукти (консервовані з додаванням оцту); сири гострих сортів;
- кісткові і грибні бульйони, у тому числі харчові концентрати на їх основі;
- оцту, гірчиці, хріну, перцю гострого (червоного, чорного) й інших гострих приправ;
- соусів типу майонез або на основі жирової емульсії, що містять оцет, гірчицю або інші гострі приправи (типу кетчупу);
- міцного чаю, кави натуральної, а також інших продуктів, що містять кофеїн і будь-які стимулятори, алкоголь;
- газованих напоїв (наслідками їх регулярного і постійного вживання є захворювання органів травлення; ожиріння; цукровий діабет і карієс; алергія);
- тонізуючих, біологічно активних домішок до їжі (БАД), що містять елеуторокок, женьшень, родіолу рожеву, інші аналогічні компоненти, що впливають на ріст тканин організму, а також продуктів, що виробляються за допомогою перерахованих домішок;
-продуктів на основі генно-модифікованої сировини, що містять стимулятори росту (гормони, гормоноподібні речовини) й антибіотики.
Увага! Солона риба, солоні огірки (консервовані у банках) можуть використовуватися у харчуванні дітей і підлітків тільки епізодично, не частіше одного разу на 2 - 4 тижні. Дітям можна давати тільки рибу слабкого посолу.
Дітей старших року годують не більше 4-5 разів на добу з проміжками між їжею у 3 - 4 години. Добовий об'єм раціону харчування розподіляється приблизно так: сніданок - 25%, обід - 35%, полуденок - 15%, вечеря - 25%. Останнє годування дитини проводять за 1 - 1,5 години до сну.
Протягом тижня у раціоні дітей дошкільного віку мають бути присутні: молоко і молочні продукти (сметана, сир, яйця), вершкове і рослинне масло, м'ясо або риба, хліб і хлібобулочні вироби, макаронні вироби, свіжі фрукти та ягоди, натуральні фруктові соки, овочі, зелень. | |